Kā pagatavot spāņu “Romesco” mērci – ātri, gardi un izcils papildinājums pie ēdieniem

Ja meklējat jaunu kulinārijas akcentu zivīm, gaļai vai dārzeņiem, pievērsiet uzmanību “Romesco” – smaržīgai, pikanta mērcei no saulainās Katalonijas.

Romesco mērcē apvienoti grauzdēti dārzeņi, rieksti, olīveļļa un nedaudz etiķa. Pārtikas blogeris Ēriks Lahuerta savā lapā dalījās ar to, kā pagatavot autentisku recepti, ko var viegli pielāgot mājas apstākļiem.

Sastāvdaļas

Gatavi tomāti – 6

Ķiploki – 2 galviņas

Olīveļļa – 120 ml

Mandeles (grauzdētas vai neapstrādātas) – 100 g

Lazdu rieksti (garšai var viegli apgrauzdēt) – 100 g

Saldie sarkanie pipari un šķipsniņa kūpinātas paprikas – 2 ēdamkarotes

Etiķis (vai baltvīna etiķis) – 1 ēdamkarote

Sāls pēc garšas

Pipari pēc garšas

Pagatavošana

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220°C. Nomazgājiet tomātus un pārgrieziet ķiploku galviņas uz pusēm (nemizojiet).

Visu liek uz cepešpannas, kas izklāta ar pergamentu. Cep 30–35 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti un ķiploki zeltaini. Ļaujiet dārzeņiem nedaudz atdzist.

Tomātus nomizo (pēc cepšanas miza viegli nāk nost). No grauzdētajiem ķiplokiem izspiež mīkstumu – tas būs salds, mīksts un aromātisks.

Blenderī liek nomizotus grauzdētus tomātus, ķiploku mīkstumu, riekstus, saldos sarkanos piparus un šķipsniņu kūpinātas paprikas, etiķi, sāli un piparus. Sāciet blenderēt, pakāpeniski pievienojot olīveļļu, līdz iegūstat krēmīgu, gludu tekstūru.

Ar ko pasniegt Romesco mērci

Zivīm: Katalonijas virtuves klasika – dorado vai jūras asaris no “Romesco”.

Gaļai: cepta vistas fileja vai teļa gaļa lieliski sader ar riekstu un dārzeņu mērci.

Dārzeņiem: cepti baklažāni, cukini, ziedkāposti.

Ledusskapī mērce hermētiskā traukā uzglabāsies līdz 5-7 dienām. To var sasaldēt pa porcijām (piemēram, ledus kubiņu formiņās) – ērti izmantot vēlāk ātrām maltītēm.

Romesco mērce ir vienkāršs veids, kā dažādot savu ēdienkarti un piešķirt pat parastajiem ēdieniem restorāna kvalitātes garšu. Tā garša ir koša, bagātīga, pikanta – atstāj patīkamu iespaidu un liek ķerties klāt vairāk.